06 november 2007

toeristen schilderen in de kerk

Wisten jullie dat in onze kerk al jaren een schilderij van een bekende schilder hangt?

Het schilderij "de Prediking van Johannes de Doper" door Hendrik Van Balen de Oude, in bruikleen sinds mensenheugenis van het Museum voor Schone Kunsten.

Ik wist het eerlijk gezegd ook niet...

Maar, om onze buurt een beetje wakker te schudden, er gaan geruchten de ronde dat dit werk zou worden weggehaald ter restauratie. Het zou niet meer terugkeren naar onze kerk en wordt vervangen door een schilderij van mindere waarde/kwaliteit of schilder. Naar wat wordt aangenomen is dat de zijpanelen van dit triptiek er terug worden aan bevestigd. Deze zijdeuren hangen momenteel in de kathedraal. Dus waar komt het gehele gerestaureerde werk dan te hangen? Juist, in de kathedraal. Deze Antwerpse barokschilder heeft stukken hangen in the National Gallery te Londen, het Getty Museum in Los Angeles, het Rijksmuseum te Amsterdam.

Sommigen zien hierin een zoveelste actie van ZEH Mannaerts
(naar het schijnt bekend van ATV) die alle belangrijke werken van de Antwerpse districten netjes wil verzamelen in zijn kathedraal...

Moeten we nu trots zijn dat dit stuk zo lang in 'onze' kerk heeft mogen hangen of moeten we nu protesteren en eisen dat het hier blijft?
In de kathedraal passeren dagelijks 100-den toeristen, de St-Janskerk is altijd op slot...

Misschien moeten we gewoon de PR van onze kerk wat bijsturen zodat al die toeristen tot hier komen... ;-)
En dan zijn de toeristen misschien de reden voor het bestuur om de Turnhoutse Baan opnieuw op te knappen...

Gek zijn doet geen zeer en dromen doet niemand kwaad...

3 opmerkingen:

danny zei

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrick_van_Balen

Sarah zei

awel ja, ik wil mij wel in een toeristisch infokantoortje in de sint-mattheusstraat installeren hoor! :))

Anoniem zei

als men toch klaagt over de zorgwekkende situatie van de Sint-Janskerk in de krant dan had ik ineens de koe bij de horens gevat om dit ook terloops aan te halen.
Het is een werk in bruikleen dus kan men er altijd over beschikken. Toch vind ik dat via deze blog in de groep (lees straat) te werpen een mooi initiatief. Proficiat.