16 september 2007

En toen rolde het station weg…


In 1907 werd Damstation, het oudste reizigersstation van de stad, 36 meter verschoven. Het moest plaats maken voor een nieuwe spoorwegberm. Nu, honderd jaar later, wordt deze unieke gebeurtenis herdacht met een tentoonstelling.

"Op zijn Amerikaansch. De statie van Antwerpen-Dam verplaatst." Zo titelde Gazet van Antwerpen op 14 juli 1907. Vijftien jaar nadat het opgetrokken werd, stond het neogotische stationnetje namelijk in de weg voor de verhoging van het ringspoor rond Antwerpen. Dat spoor liep sinds 1873 op de begane grond, maar werd verhoogd om het toenemende autoverkeer er onderdoor te laten. Damstation werd hierdoor met sloop bedreigd, maar dat was buiten ingenieurs Morglia en Weiss gerekend. Zij boden de spoorwegen aan om het gebouw - 3000 ton baksteen en arduin, 37 meter lang, 17 meter breed - opzij te schuiven.
Het station werd letterlijk met man en macht opgetild en vervolgens op ijzeren staven over rails 36 meter weggerold. Die stunt nam vier maanden in beslag. Kroonprins Albert I kwam persoonlijk een kijkje nemen. Gewone burgers die een glimp wilden opvangen van het spektakel, betaalden één Belgische frank.

Tentoonstelling
De openluchttentoonstelling ‘Damstation verzet’ toont de verhuis nu honderd jaar later nog eens stap voor stap. In de buurt van het station, langs het oorspronkelijke traject van de verplaatsing, hangen tientallen uitvergrootte oude postkaarten en foto’s die de legendarische werken weer tot leven wekken. Meer info vind je hier.

Nvdr: Damstation staat natuurlijk niet in Borgerhout, maar wij zijn er niet vies van om ook buiten de grenzen van ons district eens een kijkje te nemen. Het artikel komt trouwens uit De[n]Antwerpenaar van 15 september. De auteur ervan geeft toestemming voor publicatie, mits traktatie van een pintje in 't Werkhuys.

1 opmerking:

Sarah zei

zolang de Peperbus maar niet wegrolt ;)